Tradiční arménská gata je sladké pečivo z listového těsta, které si na 100% zamilujete. Je skvělá k dobré kávě, nejlépe uvařené klasicky v džezvě.
Potřebný čas:45 minut
Počet porcí: 7 – 8 kusů
Ingredience na gatu
- 500 g listového těsta
- 2 žloutky
- 1/2 hrnku cukru krystal (cca 120 g)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 80 g Hery (můžeme použít i máslo, nebo naopak kvalitní rostlinný olej – množství dle potřeby)
- 1/2 hrnku hladké mouky (cca 120 g nebo podle potřeby, dle konzistence drobenky)
Jak na to
Nejdříve si nachystáme drobenku. Do misky vysypeme cukr, vanilkový cukr a Heru pokojové teploty. Důkladně promícháme a postupně přidáváme mouku podle potřeby do požadované konzistence.
Listové těsto rozvalíme na velikost cca 30 x 40 cm, rovnoměrně vysypme drobenkou. Zavineme do rolády o průměru cca 10 cm. Okraj pomažeme rozkvedlaným žloutkem, aby se zavinuté těsto nerozlepilo, a zavineme roládu. Takto nachystanou roládu ještě potřeme rozkvedlaným žloutkem a nakrájíme na šikmé řezy o šířce cca 6 cm.
Jednotlivé řezy položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Pečeme dozlatova, přibližně 20 – 25 minut.