Hamburger je tradiční americké jídlo, které se ale dá připravit na stovky různých způsobů. Dneska si připravíme hamburger z hovězího s bazalkovým máslem a roztaveným ementálem.
Ingredience
- 750-1000 gramů hovězího masa (poměr masa a tuku 80:20)
- pravé máslo
- lístky čerstvé bazalky
- 4 plátky sýru ementál
- 4 plátky slaniny
- 4 plátky rajčat
- 4 listy ledového salátu
- 1 jarní cibulka
- 4 hamburgerové housky
- kečup, hořčice
Pracovní postup na hamburgery
1. Naberte si porci mletého masa (min. 125 gramů) vpracujte do něj kousek bazalkového másla a v rukou nebo v lisovači uplácejte pěkný karbanátek.
2. Do uplácaného karbanátku z hovězího masa udělejte veprostřed malý důlek, aby burger lépe držel tvar a při grilování se vám nenafoukl.
3. Aby se hamburgery dobře udělaly, potřebujete pořádně rozpálený gril. Předtím než dáte hovězí burgery na rošt, přesvědčte se, že je opravdu řádně rozpálený (cca 250° C).
4. Jakmile je gril správně rozpálený, položte do jeho středu všechny karbanátky a nechte je grilovat z každé strany 5 až 7 minut.
5. Zatím co se budou dělat hamburgery, dáme na okraj roštu opéct plátky slaniny a vedle toho si můžete si připravit plátky rajčat, jarní cibulku a několik listů ledového salátu.
6. Když už jsou hamburgery skoro hotové, přichází chvíle pro plátky ementálu. Na každý burger položte plátek sýra a nechte jej na masovém karbanátku pěkně roztéct.
7. Těsně předtím, než hamburgery sundáte z grilu, je přesuňte ze středu roštu ke krajům, kde je nižší teplota a hamburgery se krásně dodělají. Mezitím si rozpečte housky na hamburgery. Stačí půl minuty až minutu z každé strany.
8. Na spodek rozpečené housky dejte trochu kečupu, přidejte list ledového salátu, na to dejte karbanátek s rozteklým ementálem, plátek opečené slaniny, kousky jarní cibulky a rajče. Nakonec vše přiklopte druhou polovinou housky potřenou hořčicí.
Za poskytnutí fotografií děkujeme Weber Worldu z pražské Harfy.
Pracovní postup na bazalkové máslo
1. Vezme pravé máslo, dáme do mísy a necháme jej pořádně změknout.
2. Připravíme si pořádnou hrst lístků čerstvé bazalky a nadrobno ji nasekáme.
3. Nadrobno nasekané lístky čerstvé bazalky vsypeme do mísy se změklým máslem, přidáme trochu prolisovaného česneku a dochutíme mořskou solí a čerstvě namletým pepřem.
4. Směs másla a bylinek důkladně promícháme a uděláme si z ní malý váleček. Ten pak zabalíme do alobalu a dáme do lednice.