K tomuto receptu není co dodat. Prostě dobře udělaný hovězí steak nepotřebuje ani mnoho ingrediencí, ani žádný komentář. Pusťte se do dobrých steaků.
Potřebný čas: 15 minut + cca hodina na odležení
Počet porcí: 2
Ingredience na hovězí steak
- 400 – 500 g hovězího masa (ze svíčkové nebo roštěnce, můžeme koupit i maso z kýty)
- olej
- sůl
- mletý pepř
- kousek másla
Jak na to
Pokud koupíme maso v celku, tak jej naporcujeme na jednotlivé kusy. Ideální výška steaku je cca 3 cm. Maso by se umývat nemělo, protože hovězí maso snadno nasákne vodu. Steaky můžeme jemně naklepat rukou. Před pečením maso nesolíme, jinak by pustilo příliš mnoho šťávy a steak uvnitř by byl suchý.
Připravené hovězí steaky z obou stran dobře opepříme čerstvě mletým pepřem. Zakápneme olivovým oleje, který vetřeme do masa a necháme chvíli odležet, cca 30 – 60 minut při pokojové teplotě.
Pořádně si rozpálíme grilovací pánev a potřeme olivovým olejem. Steaky opečeme z každé strany 2,5 – 4 minuty, podle toho, jak propečený steak chceme. Maso by se mělo obrátit pouze jednou. Po upečení necháme maso asi 3 minuty odpočinout a můžeme podávat.
Mezitím, než si maso odpočine, dáme do šťávy na pánvi kousek másla a vzniklou omáčkou hovězí steak polijeme.