Tradiční jídlo z ruské kuchyně, jehož název je odvozen od kupecké rodiny z Novgorodu. Hovězí stroganov je výborný nejen ze svíčkové, ale i plece či roštěné.
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na stroganov
- 500 g hovězí svíčkové (můžeme použít i plec nebo roštěnku)
- 1 silnější plátek másla
- 50 g drobných žampionů
- 2 menší cibule nebo 4 šalotky
- 5 lžic rajčatového pyré nebo protlaku
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 100 ml bílého vína
- 150 ml hovězího vývaru
- 100 ml zakysané smetany (z toho 2 lžíce si necháme na závěr)
- 2 lžíce olivového oleje
- 3/4 lžičky mleté sladké papriky
- 2 lžíce jemně nasekané petrželky
- 3 kyselé okurky
- sůl
- mletý pepř
Jak na to
Nejdříve si nakrájíme maso na menší proužky. V kastrolku necháme rozpustit máslo, na kterém orestujeme přepůlené žampiony. Jakmile začnou chytat zlatavou barvu, přidáme najemno nasekanou cibulku a několik minut restujeme. Přidáme rajčatové pyré, hořčici, promícháme a podlijeme vínem. Necháme chvíli povařit a přilijeme vývar. Přidáme zakysanou smetanu. Podle chuti osolíme a opepříme. Zakryjeme poklici a necháme bublat na mírném ohni.
Na větší pánvi se silnějším dnem si nyní nachystáme maso. Na dobře předehřátou pánev dáme 2 lžíce olivového oleje, necháme chvíli prohřát olej a přidáme na proužky nakrájené maso. Maso by mělo být na pánvi v jedné vrstvě, aby se každý kousek rychle zatáhl. Maso osolíme, opepříme a přidáme mletou sladkou papriku. Po několika minutách nudličky promícháme, aby se zatáhla i druhá strana. Pak přidáme omáčku k masu, promícháme. Přidáme nasekanou petrželku, nakrájené kyselé okurky na půlkolečka, 2 lžíce zakysané smetany, necháme ještě několik minut povařit a můžeme podávat např. s rýží.