Tradiční jídlo z ruské kuchyně, jehož název je odvozen od kupecké rodiny z Novgorodu. Hovězí stroganov je výborný nejen ze svíčkové, ale i plece či roštěné.


Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na stroganov

  • 500 g hovězí svíčkové (můžeme použít i plec nebo roštěnku)
  • 1 silnější plátek másla
  • 50 g drobných žampionů
  • 2 menší cibule nebo 4 šalotky
  • 5 lžic rajčatového pyré nebo protlaku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 100 ml bílého vína
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 100 ml zakysané smetany (z toho 2 lžíce si necháme na závěr)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3/4 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 3 kyselé okurky
  • sůl
  • mletý pepř

Jak na to

Nejdříve si nakrájíme maso na menší proužky. V kastrolku necháme rozpustit máslo, na kterém orestujeme přepůlené žampiony. Jakmile začnou chytat zlatavou barvu, přidáme najemno nasekanou cibulku a několik minut restujeme. Přidáme rajčatové pyré, hořčici, promícháme a podlijeme vínem. Necháme chvíli povařit a přilijeme vývar. Přidáme zakysanou smetanu. Podle chuti osolíme a opepříme. Zakryjeme poklici a necháme bublat na mírném ohni.

Na větší pánvi se silnějším dnem si nyní nachystáme maso. Na dobře předehřátou pánev dáme 2 lžíce olivového oleje, necháme chvíli prohřát olej a přidáme na proužky nakrájené maso. Maso by mělo být na pánvi v jedné vrstvě, aby se každý kousek rychle zatáhl. Maso osolíme, opepříme a přidáme mletou sladkou papriku. Po několika minutách nudličky promícháme, aby se zatáhla i druhá strana. Pak přidáme omáčku k masu, promícháme. Přidáme nasekanou petrželku, nakrájené kyselé okurky na půlkolečka, 2 lžíce zakysané smetany, necháme ještě několik minut povařit a můžeme podávat např. s rýží.

Hovězí stroganov
Odkazy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *