Upečte si klasický, ale vynikající jablečný závin z listového těsta (neboli štrúdl). Listové těsto můžete použít buď domácí z receptu, nebo kupované.
Potřebný čas: 10 minut
Počet porcí: –
Ingredience na jablečný závin z listového těsta
Listové těsto
- 300 g hladké mouky
- 5 špetek soli
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- 150 g másla
- voda podle potřeby
Náplň z jablek
- 1 hrstka strouhanky
- cca 4 jablka
- skořice
- 2 vanilkové cukry (skořicový cukr)
- 1 hrst vlašských ořechů
Na potření a posypání závinu
- 1 vejce
- 1 lžíce rumu
- cukr moučka
Jak na to
Na vál nebo pracovní desku nasypeme mouku, posolíme, uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme lžíci octa a změklé máslo. Vypracujeme si hladké těsto, jehož konzistenci si upravíme trochou vody. Hotové listové těsto (případně kupované) vyválíme na pomoučeném vále na placku podélnějšího tvaru. Měli bychom ho pak alespoň 1,5 – 2x zamotat.
Vyválenou placku posypeme strouhankou, rovnoměrně na ni nastrouháme okrouhaná jablka, posypeme skořicí, cukrem a nasekanými vlašskými ořechy. Po stranách těsto kousek přeložíme, aby se nám závin hezky uzavřel, a zavineme. Takto připravený jablečný závin položíme na plech vyložený pečícím papírem.
Ušleháme lehce vejce s rumem a závin potřeme. Na několika místech vidličkou propíchneme a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme cca 30 minut do zlatova.
Po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem přes sítko.