Jáhly obsahují minerální látky, vlákninu a vitamíny skupiny B. Tato jáhlová polévka je jeden ze způsobů, jak si ze zdravých jáhel něco dobrého uvařit.
Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 4 – 6
Ingredience na jáhlovou polévku
- 70 g jáhel
- 1 hrst sušených hub (případně vynecháme)
- 50 g másla nebo sádla
- 1 cibule
- 30 g hladké mouky
- 1 l zeleninového vývaru
- mletý kmín
- sůl
Jak na to
Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do studené vody tak, aby byly potopené. Jáhly 6 – 8 minut povaříme, přecedíme a propláchneme.
Na rozehřátém másle nebo sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, zaprášíme moukou a vytvoříme světlou jíšku, kterou prosmažíme a následně zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme houby i s vodou, ve které byly namočené, zhruba 20 minut povaříme a dochutíme solí a mletým kmínem. Na závěr přidáme jáhly, krátce provaříme a můžeme podávat.
Jáhlová polévka
Odkazy