Kromě rýžového je vynikající také jáhlový nákyp s tvarohem a ovocem. Zkuste tento ověřený recept na sladký pokrm z jáhel, který bude chutnat i dětem.
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 2
Ingredience na jáhlový nákyp
- 100 g jáhel
- 125 g měkkého tvarohu (1/2 vaničky, ale klidně i víc)
- 2 bílky
- 1 špetka soli
- 1/2 vanilkového cukru
- cca 250 g jahod nebo jiného ovoce
Jak na to
Jáhly 3x spaříme vařící vodou, dáme do hrnce, zalijeme cca 200 ml vody a vaříme na mírném plameni, dokud se voda nevyvaří. Pak sporák vypneme a necháme jáhly ještě dojít pod pokličkou.
Opláchnuté ovoce nakrájíme na kousky nebo plátky (nebo menší kousky do tvarohu a plátky mezi 2 vrstvy jáhel) dle libosti a polovinu množství smícháme s tvarohem i vanilkovým cukrem a přimícháme do jáhel. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. Část si dáme stranou na pomazání a většinu opatrně přimícháme do jáhel s tvarohem a cukrem.
Na dno máslem vymazaného pekáčku dáme polovinu jáhel s tvarohem a cukrem, potom dáme polovinu množství ovoce a na to další vrstvu jáhel. Potřeme vrstvičkou sněhu a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu cca 30 minut.