Parádní, osvěžující a návykový. Takový je tento jogurtový dort s ovocem z piškotového korpusu, ovocného pyré a jogurtovo-tvarohového vršku. Na 100% zkuste!


Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí:


Ingredience na jahodový dort s ovocem

Piškotový korpus (forma cca 24 cm)

  • 2 vejce
  • 80 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 2 lžíce teplé vody

Jahodová náplň

  • 350 g jahod (8 větších + na dozdobení)
  • 2 – 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce rumu
  • voda podle potřeby

Jogurtový krém

  • 250 g bílého jogurtu
  • 250 g tučného tvarohu
  • 180 – 200 g zakysané smetany
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 želatinový ztužovač

Jak na to

Žloutky vyšleháme s polovinou množství cukru do světlé pěny, přidáme vodu a zamícháme. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu a do něj zašleháme druhou půlku cukru.

Do pěny ze žloutků přimícháme postupně mouku a sníh. Hotové piškotové těsto nalijeme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané dortové formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C na 10 minut. Pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě zhruba 15 – 20 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda-li se těsto nelepí. Ještě za tepla vyklopíme a necháme korpus chladnout.

Do kastrolu dáme jahody pokrájené na menší kousky, cukr, rum a trochu vody. Směs chvíli povaříme, aby jahody hezky pustily šťávu a mixérem je rozmixujeme. Měla by vzniknout řidší jahodová směs. Konzistenci upravíme vyvařením přebytečné vody, nebo naopak přidáním. Lepší je dát méně vody hned ze začátku.

Připravenou jahodovou náplní rovnoměrně polijeme piškot umístěný zpět v dortové formě. Nemusí to být nutně až do úplného kraje. V případě potřeby si pomůžeme tím, že piškot jen zlehka vydlabeme, aby si jahodová náplň dobře “sedla”.

Nakonec uděláme jogurtovo-tvarohovo-smetanový krém. Jogurt, tvaroh, smetanu a cukr smícháme. Želatinový ztužovač rozmícháme ve 100 ml vlažné vody a za stálého míchání do něj po částech nalévejte krém (uděláme podle návodu na obalu ztužovače).

Na piškotový korpus s jahodami nalijeme rovnoměrně krém a dáme do lednice ztuhnout alespoň na 2 – 3 hodiny. Vršek dortu můžeme dozdobit rozpůlenými jahodami.

Jogurtový dort s ovocem
Odkazy
Štítky:                

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *