Koprová omáčka (koprovka) není snad nikomu cizí. Pokud patříte mezi její příznivce, zkuste ji třeba se ztraceným vejcem a novými bramborami se zálivkou.
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 4
Ingredience receptu
Koprová omáčka
- 150 g másla
- 3 rovné lžíce hladké mouky
- 0,7 – 1 l silného hovězího vývaru
- 300 ml (1,5 kelímku) sladké smetany
- ovocný nebo vinný ocet
- sůl
- svazek kopru
Zálivka na brambory
- 1,5 lžíce olivového oleje
- šťáva z půl citrónu
- 1 lžíce nasekaného kopru
Ztracené vejce
- čerstvá vejce
- 1 lžíce soli
- 5 lžic octa
Jak na to
V kastrůlku se silným dnem si připravíme světlou jíšku ze 100 g másla a 3 lžic mouky. Jakmile je jíška hotová, přilijeme do ni postupně horký vývar, nejdříve 0,7 l a pak dle potřeby, omáčka by neměla být příliš hutná, spíše řidší. Důkladně promícháme. Ztlumíme plamen a základ omáčky vaříme 45 – 60 minut. Pak přidáme smetanu a necháme provařit ještě dalších 15 minut. Podle chuti osolíme a přidáme ocet. Na závěr přidáme svazek sekaného kopru a omáčku zjemníme 50 g studeného másla.
Mezitím si dáme v osolené vodě vařit nové brambory, které jsme předtím očistili hrubým kartáčkem. Uvařené brambory slijeme a promícháme je se zálivkou z olivového oleje citrónové šťávy a kopru.
Ztracené vejce uděláme tak, že ve větším kastrolu přivedeme vodu k mírnému varu, přidáme lžíci soli a 5 lžic octa. Kyselé prostředí způsobí to, že se bílek rychleji srazí. Vejce vyklepneme do naběračky, vařečkou uděláme v kastrolu vodní vír a do něj opatrně ponoříme naběračku s vajíčkem a pomalu vyklopíme do vody, snížíme plamen a vaříme 2 – 3 minuty. Žloutek musí zůstat tekutý, proto jakmile vyjmeme ztracené vejce z kastrolku, ponoříme s mísy se studenou vodou.
Přečtěte si něco málo o kopru vonném.