Rozhodně se nejedná o nejzdravější lahůdku, ale výjimečně nemohou špekáčky na černém pivu nikomu uškodit. Dejte si je s čerstvým pečivem nebo bramborami.
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 2 – 4
Ingredience receptu
- 6 – 8 špekáčků
- 2 cibule
- 150 ml černého piva
- 250 ml sladkého nebo pálivého kečupu
- čerstvě mletý pepř
- feferonka
Jak na to
Jednotlivé špekáčky nebo buřty, případně jinou “tlustější” uzeninu podélně rozkrojíme, ale ne úplně od kraje ke kraji. Cibuli nakrájenou na kolečka pak vložíme do rozevřeného špekáčku.
Takto připravené špekáčky naskládáme do zapékací mísy, pekáčku nebo případně do remosky. Mezery mezi jednotlivými špekáčky vyplníme zbývající nakrájenou cibulí a navrch přihodíme feferonku.
Dohromady smícháme černé pivo, kečup a podle chuti můžeme přidat pepř. Takto připravenou pivní směsí zalijeme špekáčky. Rozhodně by neměly být celé ponořené.
Troubu si předehřejeme na 200 °C a zakryté pečeme cca 10 – 15 minut. Potom odkryjeme a pečeme zhruba hodinu, dokud nemají špekáčky povrch hezky dokřupava.
Špekáčky na černém pivě podáváme nejlépe s čerstvým chlebem nebo vařenými bramborami.