Hrachová kaše

Klasický pokrm připravený z hrachu, který bychom měli jíst mnohem častěji kvůli luštěninám, které jsou zdravé. Hrachová kaše je navíc snadná a rychlá.


Potřebný čas: 75 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na hrachovou kaši

  • 500 g půleného žlutého hrachu
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml smetany na vaření (12 %)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Jak na to

Půlený žlutý hrách propláchneme a zalijeme vodou. Tento hrách nemusíme předem namáčet. Propláchnutý hrách dáme do cca 2 litrů neosolené vody tak, aby byl dostatečně ponořený, a vaříme 1 hodinu. Zhruba po 45 minutách už můžeme osolit a dovařit.

Uvařený hrách scedíme (část vody dáme stranou), a rozmixujeme na kaši. Vzniklou hrachovou kaši podle potřeby zředíme vodou z vaření hrachu do požadované konzistence.

Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibulku a nasekaný česnek osmahneme na troše oleje a přidáme ke kaši. Přimícháme smetanu na vaření, dochutíme solí a pepřem, prohřejeme chvilku a můžeme podávat.

Hrachová kaše se běžně podává s opečenou klobáskou, kyselou okurkou a čerstvým chlebem.