Kachna na medu a víně

Máte v plánu pohostit celou rodinu a udělat výtečný nedělní oběd? Kachna na medu a víně podávaná s dušeným zelím a knedlíkem rozhodně nikoho nezklame.


Potřebný čas: 160 minut
Počet porcí: 6


Ingredience na kachnu na medu a víně

  • 1 celá kachna
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 hrstka tymiánu
  • 2 špetky celého kmínu
  • 1,5 hrnku červeného vína
  • 1 hrnek vody
  • cca 100 g medu

Jak na to

Opláchnutou a očištěnou kachnu důkladně nasolíme – sůl doslova vmasírováváme do masa, opepříme, posypeme tymiánem, kmínem a přelijeme medem.

Takto připravenou kachnu dáme do pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme na chladnějším místě nejlépe přes noc odležet.

Následně dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C na 25 minut. Pak kachnu přiklopíme a pečeme ještě cca 2 hodiny při teplotě snížené na 165 °C.

Průběžně přelíváme šťávou. Podle chuti a potřeby také můžeme podlít vodou nebo vínem. Tak 20 minut před vytažením odklopíme a dopečeme křupavou kůrčičku.

Pečená kachna na medu a víně se podává s dušeným zelím a bramborovým, nebo houskovým knedlíkem.