Kroupové rizoto

Kroupové rizoto s kuřecím masem
Kroupové rizoto s kuřecím masem

Pro všechny příznivce rizota je zde recept na trochu jiné, než z rýže a to na kroupové rizoto. Vyzkoušejte tento zdravý a dietní recept s kroupami.


Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 2


Ingredience na kroupové rizoto

  • 2 kuřecí prsíčka
  • 1 cm silný plátek másla
  • 1 menší cibule (nebo 2 šalotky)
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g ječných krup
  • 150 ml bílého vína
  • až 750 ml kuřecího vývaru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • strouhaný parmezán na posypání

Jak na to

Nejdříve si připravíme kuřecí maso. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousíčky. Připravíme si wok pánev. Rozehřejeme ji s plátkem másla a přisypeme na drobno nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem a několik minut restujeme. Přidáme kousky kuřecího masa, osolíme, opepříme a asi 4 – 6 minut vše restujeme, dokud maso nezbělá. Poté vmícháme kroupy a vše restujeme ještě několik dalších minut, až se všechny zrníčka obalí máslem. Přilijeme bílé víno a mícháme tak dlouho, dokud se vše nevstřebá. Pak přilijeme asi 500 ml vývaru a vaříme zvolna za občasného míchání cca 40 minut, dokud kroupy nezměknou. Podle potřeby přiléváme vývar.

Hotové kroupové rizoto s kuřecím masem naservírujeme na talíře, posypeme strouhaným parmezánem a podáváme.