Pštrosí vejce

Pštrosí vejce z mletého masa se dají jíst teplé i studené s chlebem a tento recept se dobře hodí také na Velikonoce, kdy se doma sejde mnoho vajec.


Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na pštrosí vejce

  • 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 5 vajec
  • cca 4 lžíce vody
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 špetka majoránky
  • 1 špetka drceného kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • strouhanka

Jak na to

4 vejce uvaříme na tvrdo. Po uvaření scedíme a zchladíme studenou vodou, aby se lépe loupala.

Mleté maso důkladně propracujeme s několika lžícemi vody, rozklepnutým vejcem, kořením a solí. V případě potřeby zahustíme trochou strouhanky.

Vypracovanou masovou směs rozdělíme na čtyři stejné díly a oloupaná celá vejce zabalíme do směsi mletého masa. Jednotlivé masové koule ještě trochu obalíme ve strouhance, aby byly křupavější.

Jednotlivá pštrosí vejce naskládáme do nejlépe sádlem vymaštěného pekáčku a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 35 minut. Po 15 minutách pečení můžeme podlít jen trochou vody, aby se maso nepřichytávalo ke dnu.

Hotová pštrosí vejce můžeme podávat teplé s bramborovou přílohou, ale i za studena například s čerstvým chlebem.