Vepřová plec na houbách

Pro milovníky houbové chuti na všechny způsoby je zde vepřová plec na houbách. Jednoduchý recept, který si díky sušeným houbám můžete udělat po celý rok.


Potřebný čas: 80 minut
Počet porcí: 4


Ingredience na vepřovou plec

  • 500 g vepřové plece
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • drcený kmín
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 – 2 hrsti sušených hub (čerstvé houby)
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 3 lžíce hladké mouky

Jak na to

Vepřové maso nakrájíme na kostky, případně ještě očistíme od přebytečných blan a tuku.

Rozpustíme na pánvi sádlo, přidáme masa nakrájené na kostky, nahrubo nakrájenou cibuli a maso orestujeme dozlatova. Přidáme drcený kmín, sůl a čerstvě mletý pepř.

Připravené houby si provaříme v hrnci zhruba v 0,5 l vody ve vedlejším hrnci – uděláme houbový vývar.

K dozlatova orestovanému a ochucenému masu přilijeme litr vody a dusíme doměkka zhruba hodinu. Když je maso měkké a voda skoro vyvařená, přilijeme hotový houbový vývar i s houbami a cca 10 minut provaříme.

Nakonec přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku, a cca 5 minut povaříme. Nakonec můžeme přidat ještě plátek másla.

Vepřová plec na houbách se může podávat například s houskovým či karlovarským knedlíkem, nebo s bramborami.