Nejlepší jsou ideálně z čerstvých jahod, tak příliš neváhejte a využijte jejich sezóny. Kynuté jahodové knedlíky posypané tvarohem a cukrem nemají chybu.
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na jahodové knedlíky
- 20 g droždí
- 1 lžíce cukru krupice
- 250 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 1 žloutek
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 350 g větších jahod
- 1 balení tvarohu na nastrouhání (cca 250 g)
- 3 balíčky vanilkového cukru nebo cukr močka
- 150 g másla
Jak na to
Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí smícháme s cukrem a přilijeme polovinu vlažného mléka. Promícháme, zasypeme trochou mouky a dáme na teplé místo vzejít kvásek, přibližně na 15 – 20 minut.
Do větší mísy promícháme prosetou mouku se špetkou soli, přidáme žloutek, zbytek vlažného mléka, citronovou kůru a vzešlý kvásek. Vařečkou promícháme a zaděláme hladké těsto, které je pružné a nelepí. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Mezitím si nachystáme jahody, které omyjeme, zbavíme stopek a necháme na papírové utěrce oschnout.
Jakmile je těsto vykynuté, připravíme si pomoučený vál a těsto rozválíme na asi 0,5 – 1 cm silný plát. Z těsta vykrajujeme čtverce o velikosti asi 7 x 7 cm. Do každého z nich zabalíme jednu jahodu a konce dobře umáčkneme. Tímto slepeným místem je položíme dolů a necháme ještě chvíli kynout.
Zatím si nachystáme velký hrnec s vodou. Vodu přivedeme k varu, a když začne vařit, vložíme do ní část knedlíků. Uvařené vyplavou na povrch – trvá to asi 8 minut. Hotové knedlíky vytáhneme, položíme je na větší talíř a hned lehce propíchneme vidličkou, aby knedlíky s jahodami zůstaly hezky nadýchané.
Při vaření knedlíků si necháme rozpustit máslo. Hotové jahodové knedlíky posypeme nastrouhaným tvarohem, vanilkovým nebo moučkovým cukrem (případně promícháme oba) a vše zalijeme rozpuštěným máslem.