Připravte si klidně i do zásoby křen s jablky, který se skvěle hodí k pečenému masu a uzenině. Domácí jablečný křen můžete sterilovat a udělat si zásobu.
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: –
Ingredience na jablečný křen
- 200 g křenu
- 1 kg jablek
- šťáva z 1/2 citronu
- 100 ml octa (nejlépe domácí jablečný)
- 200 g cukru krupice
- 100 ml vody
Jak na to
Nejprve očistíme křen a nastrouháme na jemném struhadle. Pak, protože hnědnou, nastrouháme okrouhaná jablka na jemném struhadle a zakapeme citronovou šťávou. Jablka a křen v míse důkladně promícháme s octem. Cukr s vodou spolu svaříme “na nit” (měl by se táhnout jako nit) a horký nalijeme do promíchané směsi jablek a křenu. Vše opět poctivě promícháme a plníme do čistých malých skleniček s uzávěrem.
Takto připravený jablečný křen vydrží několik týdnů i bez sterilizace. Pokud připravujeme větší množství křenu s jablky a chceme déle skladovat, můžeme krátce sterilovat 15 minut při 80 °C. Případně můžeme sterilovat jen část, kterou nespotřebujeme během několika týdnů.
Domácí jablečný křen se skvěle hodí k pečenému masu a uzenině.