Moravský vrabec je česká klasika podávaná s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem. Výborný a vydatný chlapský oběd zakončený ideálně vychlazeným pivem.
Potřebný čas: 80 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na moravského vrabce
- 600 g vepřové plece
 - sůl
 - celý kmín
 - 6 stroužků česneku
 - 3 cibule
 - olej
 
Jak na to
Vepřové maso očistíme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Pekáček vymažeme olejem, naskládáme kostky vepřového, osolíme, přidáme kmín. Dále přidáme na tenká kolečka nakrájený česnek a cibuli také na kolečka.
V pekáči spolu vše promícháme, podlijeme trochou vody, zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Pečeme takto 20 minut. Potom pekáč odkryjeme a pečeme do změknutí masa – cca 45 až 60 minut. Občas promícháme a podle potřeby můžeme podlít ještě vodou.
Moravský vrabec se samozřejmě podává s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem a běžně se také peče ještě s bůčkem. Polovina vepřová plec a polovina bůček.
