Jedna ze zdravějších variant karbanátků je právě tato, z pohanky. Určitě zkuste, protože pohankové karbanátky s jogurtovo-česnekovým dipem nemají chybu.
Potřebný čas: 40 minut
Počet porcí: 4
Ingredience na pohankové karbanátky
Karbanátky
- 200 g pohanky
- 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 g dobré uzeniny
- 2 – 3 špetky majoránky
- sůl
- pepř
Jogurtovo-česnekový dip
- 1 bílý jogurt (cca 180 g)
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Jak na to
Pohanku zalijeme horkým vývarem nebo vodou a necháme v zakrytém hrnci cca 15 minut nabobtnat.
Očištěnou mrkev nastrouháme na jemnějším struhadle. Pohanku smícháme s mrkví, cibulí nakrájenou nadrobno, prolisovaným česnekem, případně uzeninou nakrájenou nadrobno a majoránkou. Osolíme, opepříme a tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme dozlatova z obou stran na rozpáleném oleji.
Hotové pohankové karbanátky skládáme na ubrousek, abychom je zbavili přebytečného oleje.
Z jogurtu, prolisovaného nebo nasekaného česneku a soli uděláme jednoduchý jogurtovo-česnekový dip, který můžeme nanést lžičkou na hotové karbanátky, nebo ji dát vedle. Ke karbanátkům se skvěle hodí. Podáváme například s bramborami nebo zeleninovou přílohou.