Rýžová kaše

Rýžová kaše se hodí nejen na sladký oběd nebo večeři, ale také jako dobrá snídaně nebo svačina za tepla i za studena. Posypat ji můžeme kakaem či skořicí.


Potřebný čas: 35 minut
Počet porcí: 2


Ingredience na rýžovou kaši

  • 120 g kulatozrnné rýže
  • 150 ml polotučného mléka
  • 65 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • dřeň z 1/2 vanilkového lusku (pokud nemáme, můžeme nahradit pár kapkami vanilkového extraktu, třeba domácím)
  • 30 g másla
  • 200 g ovoce (jahody, maliny, borůvky,…)

Jak na to

Rýži propláchneme studenou vodu, nasypeme do většího kastrolu a zalijeme mlékem. Jakmile se začne mléko zahřívat, přidáme špetku soli a dřeň z vanilkového lusku – vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme semínka.

Přikryjeme pokličkou a za občasného míchání vaříme do měkka, přibližně 20 minut. Je-li potřeba, můžeme přidat ještě mléko.

Na závěr přidáme cukr a máslo, promícháme a necháme rozpustit. Před podávání ještě promícháme, rozdělíme do misek, posypeme ovocem a můžeme podávat. Rýžová kaše je dobrá teplá, ale i za studena.