Není nad domácí výrobu z vlastních surovin. Máte k dispozici švestky? Pak neváhejte a udělejte si vlastní švestková povidla. Nejen v zimě se budou hodit!
Potřebný čas:210 minut
Počet porcí: 6 velkých sklenic
Ingredience na švestková povidla
- 3 kg švestek
- 1,2 kg cukru krystal nebo krupice
- 200 ml klasického octa
Jak na to
Švestky si opláchneme. Následně je vypeckujeme, nejlépe v rukavicích, protože hodně barví a ochráníte si také nehty. Při vypeckovávání můžeme švestky rovnou rozdělit na čtvrtky, nebo je až po vypeckování nakrájet. Někdo také švestky mele masovým mlýnkem na kaši.
Švestky v hrnci zasypte cukrem (pokud jsou kyselé, přidáme ještě alespoň 250 g cukru). Důkladně promícháme, zakryjeme zlehka alobalem a necháme odstát minimálně přes noc, v lepším případě 24 hodin. Za tu dobu alespoň 2x promícháme.
Hrnec se švestkami a samozřejmě i šťávou dáme na sporák a zprudka povaříme hodinu. Švestky by měly v hrnci celou dobu probublávat a rozvařit se na kaši.
Po hodině vaření přidáme ocet, snížíme plamen na minimum a vaříme je další dvě hodiny (u měkkých a zralejších švestek je tato doba kratší). Sem tam promícháme, aby se povidla nepřipálila.
O tom, že jsou švestková povidla hotová, se přesvědčíme podle jejich konzistence. Pokud nejsou tekutá, ale ani příliš hustá (prostě roztíratelná), můžeme je nalévat do připravených, vypláchnutých sklenic. Zaplněné sklenice po okraj uzavřeme a otočíme. Tím jsou povidla hotová.
Zajímáte se o své zdraví? Doporučujeme Tajemství zdraví.